Heltre

Generelt om heltre
 

Generelt om heltre

Når du velger å investere i et møbel er det viktig å ta stilling til hva du kjøper. Sammenlignet med flere andre overflater er heltre eik et 100% naturmateriale, som kan brukes, slites og gir samtidig mulighet til å rette opp skader som måtte oppstå. Allikevel er det viktig å være klar over at heltre er organisk, og det kan bevege seg i forhold til endringer i fuktighet og temperatur. Små endeved- og topplatesprekker kan forekomme. Hvert møbel er unikt i treverkets struktur og naturlig formasjon hvor også kvist kan forekomme. Men ingenting kan måle seg med møbler av ekte treverk.

PRODUKSJON

Produsenter av heltre eikemøbler bruker varierende fremgangsmåter og materialer, alt ettersom pris, kvalitet og varighet er avgjørende.

For å skape et varig, eksklusivt og pent møbel stilles et krav til selve treverket, jo større stykker jo mer kostbart og eksklusivt. Jo eldre tre, jo bedre treverk og mulighet for sortering av den beste veden. Det stilles også krav til produksjonen, tørkeprossessen, limeprossessen og mennesker som setter godt håndverk og design i høysetet.

BEHANDLING

Alle treslag krever behandling dersom det skal være resident mot smuss, vann eller annen fuktighet. Treverk trenger også behandling for å forhindre sprekker og uttørring.

BEHANDLING AV NATUR-OG HVITOLJET HELTRE EIK

Det unike med oljede overflater er at de kan brukes, slites og gir samtidig mulighet til å enkelt rett opp skader som måtte oppstå.
Møblene er oljet i produksjon før de leveres, men de må etteroljes. Vi anbefaler å olje møbelet etter det er pakket ut og før det tas i bruk. Møbelet bør etterbehandles etter behov. (en til flere ganger i året)

Spesielt bordplaten er viktig. Dette for å forhindre uttørring/sprekker og beskytte overflaten mot smuss, vann eller annen fuktighet. Undersiden av platen bør også oljes en gang i året for å hindre uttørring på undersiden. Små endeved og topplate sprekker kan forekomme uansett vedlikehold. Med hvert heltreprodukt(fra yggoglyng) medfølger en voks stift for dekking av små sprekker. Gni stiften over på tvers av sprekken slik at sprekken dekkes. Puss lett over med fint sandpapir (120-150 korning) i treets lengderetning. Deretter følges anvist behandling avhengig av hvilken finish produktet har.

 

Daglig vedlikehold

Vi anbefaler å vaske bordet med en myk bomullsklut helst med bare vann eller en mild såpe. Dersom du ser at overflaten er tørr anbefaler vi å behandle møbelet så fort som mulig. På denne måten unngår du vannringer og at smuss danner flekker.

 

Hvordan behandle oljet eik

Vi anbefaler WOCA olje NATUR eller HVIT ¾ liter. Dette kan du kjøpe hos oss. For mer info : www.ttwoodcare.com

  1. Flatene må være rengjorte og tørre før behandling. Rengjøring av oljede møbler bør gjøres med mild såpe eller bare lunkent vann. Ved vanskelige flekker kan vi anbefale WOCA trerens. Vent til overflaten er tørr før du oljer. Ev.skader kan pusses med sandpapir 120-150 korning.
  2. Påfør oljen med ren klut som ikke loer, pensel eller rull. Påfør oljen i treverkets lengderetning til hele overflaten er mettet med olje.
  3. Vent i 25 minutter slik at oljen får trukket inn.
  4.  Etter 25 min. tørkes den overskytende oljen av. Poler deretter med en ren klut som ikke loer med sirkulære bevegelser til overflaten er matt. (blir oljen liggende til det tørker, blir flatene blanke og gjerne skjoldete) Se gjerne over møbelet etter ca 1 time og etterpoler om nødvendig.

Dersom trefiberet reiser seg etter behandlingen, puss lett over i treets lengderetning med fint sandpapir (120-150) eller en grov svamp. Rengjør flaten, la det tørke, påfør oljen på nytt med samme prosess. Herdetiden på olje fra WOCA er ca 48 timer.

EKSTRE SLITESTERK OVERFLATE

Dersom det ønskes en ekstra slitesterk overflate kan man anvende OSMO 3058 Topoil, men vi gjør oppmerksom på at dette medfører en annen behandlingprosess for fremtiden. Følg da samme prosess som for vokset eik.