Skinn

Generelt om skinn
 

Generelt om skinn

Skinnmøbler er vakre, holdbare og slitesterke – og kan ved riktig vedlikehold få en vakker patina med årene. Hvilken skinnkvalitet man skal velge avhenger av ulike faktorer som ønsket utseende, følelse og pris, og ikke minst hvilken bruk møbelet skal ha. Ulike skinnkvaliteter har sine fordeler og ulemper og krever forskjellig vedlikehold.

ANILIN er det nærmeste du kommer dyrets”rå” og naturlige skinn. Anilinskinn er veldig smidig og mykt, fordi det gjennomfarges uten at det blir lagt dekkfarge på overflaten til slutt.

Et kjennetegn på anilinskinn er at det har lik farge på begge sider. Anilinhuden beholder sin naturlige struktur på grunn av den forsiktige behandlingen, noe som gjør at skader, arr og fargeforandringer forblir synlige i overflaten.

Anilinskinn er førstesorteringslær og kun en liten del av alle rå skinn er gode nok til anilinskinn. Dette gjør skinnet svært eksklusivt og gjerne dyrere i pris. På grunn av gode pusteegenskaper blir skinnet stort sett aldri hverken varmt eller kaldt, men det er samtidig mer utsatt for flekker og smuss, særlig om du velger det i en lys farge.

Vi anbefaler møbler i anilin dersom du ønsker etter et flott og behagelig møbel, hvor dets praktiske egenskaper spiller en mindre rolle. Ren anilin er bløt og silkeaktig, men mer mottakelig for risser, fargeforandringer og falming. Med tiden vil anilinskinn få en vakker patina ved riktig vedlikehold.

SEMI-ANILIN skinn er også gjennomfarget slik som anilin, men behandlingen går noen skritt videre. Etter at skinnet er anilinfarget, blir et pigment brukt på overflaten av huden for å sikre en jevn farge. Til slutt behandles skinnet med et klart, beskyttende lag for å gjøre det mer flekk- og solresistent, samt gjøre vedlikehold og rengjøring enklere.

Overflatebehandlingen gjør ikke at materialets mykhet og smidighet blir nevneverdig forringet, men sørger for at man får et mer bruksvennlig møbel i hjemmet. Semianilin tar ikke imot like mye fett som et anilinskinn, og får derfor en mindre patinert overflate. Semianilin-skinn foretrekkes hvis man ønsker seg et rimelig og praktisk skinnmateriale, uten å gi avkall på skinnets myke og behagelige egenskaper.

Semi-anilin er mer slitesterkt og flekkresistent på grunn av overflatebehandlingen det har fått. Dette skinnet er lettere å vedlikeholde, men er normalt noe fastere og hardere, og ikke så bløt som anilin.

 

Vedlikehold og rengjøring av skinn

Vi anbefaler å tørke støv av skinn på polstrede møbler med en ren, myk klut regelmessig. Er ikke dette tilstrekkelig kan en klut som er hardt vridd opp i rent lunkent vann brukes.

Semi-anilin tåler at en mild såpeløsning tilsettes vannet av og til, men dette bør unngås på anilin.

Unngå støvsuging direkte på skinnet, da dette kan gi riper.

Er man uheldig og søler på skinn må flekken snarest tørkes opp med en absorberende klut. Pass på å ikke gni på flekken.

Møbler av skinn, spesielt anilin, får lett flekker, og det beste man kan gjøre er å la flekkene jevne seg ut over tid. Rense - og polér-midler spesielt beregnet på møbler av skinn kan benyttes ved behov. Følg da bruksanvisningen nøye, og vær oppmerksom på at midlene kan påvirke skinnets farge og glans.

Farger på skinn påvirkes av lys, og man bør derfor ikke plassere skinnmøbler nær vinduer. Bruk egnet solskjerming for å bevare møblene best mulig. Høy luftfuktighet er det beste for møbler av skinn. Unngå å sette skinnmøbler for nær en ovn, da det kan tørke ut huden.

Både anilin og semi-anilin bør settes inn med fett beregnet for skinn 2-4 ganger i året for å forhindre at skinnet tørker ut og til slutt sprekker opp. Vi anbefaler lærcreme fra Guardian, eller tilsvarende. http://www.guardian.dk/Category