Tekstil

 

Generelt om tekstiler

MARTINDALETESTEN måler slitestyrken i et møbeltekstil. Nivået angis i et omdreiningstall. Antall omdreininger leses av ved registrering av to trådbrudd. Et møbelstoff for normal bruk bør ha min. 20 000 martindale. Alle våre tekstiler er beregnet for hard privat bruk og har en slitestyrke på min. 25 000 martindale. Til offentlig miljø anbefales martindale over 50 000.

PILLING (NUPPING) testes også på Martindalemaskinen, ved at maskinen gjør en annen bevegelse. Prøvestykkene blir gnidd mot hverandre og stoppes ved 500, 1000, 2000 og 5000 omdreininger for bedømmelse. Skalaen går fra 1 til 5, der 5 er best.

LYSEKTHET angis i en skala fra 1-8 hvor 8 er best. Et godt møbelstoff bør være over 4 på skalaen. Det er svært få tekstiler som oppnår 8. Vi gjør oppmerksom på at alle tekstiler falmer over tid, spesielt om det utsettes for direkte sollys. Mørke farger og tekstiler med naturfibre falmer generelt raskere enn lyse farger og kunstfibre/syntetiske fibre.

ULL (WO) er særdeles slitesterk, smussavvisende og elastisk, og har selvrensende egenskaper fordi den inneholder lanolin. Tekstiler av ull krøller ikke, er enkle å vedlikeholde, men skal renses da de kan krympe og miste elastisitet i vask. Ullstoffer kan avgi overskuddsfibre (nuppe) i starten, dette er helt naturlig og har ingen betydning for kvaliteten.

BOMULL (CO) gir en matt, lekker look og avslappet komfort. Ubehandlet er den ikke spesielt slitesterk, derfor er bomull brukt i møbeltekstiler som regel bearbeidet slik at fibrene blir blankere, sterkere og mer lysekte. Bomull blandes også ofte med andre mer slitesterke fibre for å beholde dens vakre utseende og tekstur, men øke holdbarheten.

LIN (LI) har en behagelig komfort og et naturlig, vakkert utseende. Fiberen er glatt og blank, noe som gjør den bakteriehemmende og motstandsdyktig mot flekker. Lin loer ikke, men kan krølle, miste elastisitet og strekke seg i større grad enn andre tekstiler. Ønskes et strammere uttrykk anbefaler vi blandingstekstiler som inneholder mindre andel lin, som gir et lignende utseende.

SYNTETISKE FIBRE er kjemisk fremstilt av olje. De er ofte foretrukket i møbelstoff, da de er svært holdbare, elastiske og sterke. De er vannavvisende og lette å vaske og de fleste syntetiske fibre vil beholde sin fasong meget godt i bruk og etter vask. Syntetiske fibre blir generelt lettere statiske og kan nuppe noe mer enn naturfibre.

POLYESTER (Pl/PES) er svært slitesterk, tøyelig og krever lite vedlikehold. Den er vannavvisende og motstandsdyktig mot de fleste kjemikalier, noe som gjør at smuss og flekker ikke trenger inn i fibrene. Syntetiske stoffer kan spinnes til meget tynne tråder og ha veldig forskjellig utseende – alt fra myk velur til grovere vevde stoffer.

VISKOSE (VI), også kalt kunstsilke, er en bearbeidet fiber av cellulose fra planter.

Den har mange egenskaper til felles med bomull, men har mer glans, krøller mindre og er mer føyelig. Slitestyrken er ikke like høy som andre stoffer, derfor finner man den som regel blandet med andre fibre i møbelstoff. Viskose kjennes kjølig, myk og behagelig mot huden.

BLANDINGSTEKSTILER (natur/syntet) med mer eller mindre innhold av syntetiske fibre er generelt svært slitesterke og lette å vedlikeholde. Ved blanding av ulike fibre kan man optimalisere tekstilets egenskaper og utseende.

 

Polstrede møbler

Tekstiler strekker og utvider seg ved bruk og folder/rynker kan oppstå. Dette er helt normalt og skjer med alle tekstiler, naturfibre mer enn syntetiske, på puter med store flater oftere enn på små. Stoffet bør med jevne mellomrom rettes til, slik at det overflødige stoffet blir fordelt på puten og man unngår permanente rynker.

For å best bevare putenes spenst og komfort skal puter byttes om på og vendes regelmessig, der dette er mulig. Fra tid til annen bør de også bankes og formes. På denne måten holder fyll i puter fasongen bedre og man unngår at favorittplassen blir synlig mer slitt enn resten av sofaen.

Vi anbefaler at alle stoppede møbler støvsuges jevnlig, levetiden på et møbelstoff øker ved godt vedlikehold. Husk å aldri vaske et møbelstoff uten å ha støvsugd møbelet først, da støv og skitt kan endre fargen. Noen møbeltekstiler kan vaskes, men vi anbefaler alltid rens hos fagfolk for økt levetid.

Vær oppmerksom på at klær som inneholder overskuddsfarge, f.eks. nye jeans, lett kan avgi farge på lyse tekstiler.

Nupping kan forekomme, spesielt der stoffene består av blandingsfiber. Ofte slites nuppene bort av seg selv. Et godt tips er å bruke nuppefjerner for klær. Overskuddsfibre i f.eks. ullstoffer er helt naturlig og forsvinner av seg selv.

Ved gnidning av tekstiler oppstår statisk elektrisitet, spesielt gjelder dette syntetiske stoffer. Dette kan medføre støvtiltrekning og små støt. I rom med tørr luft vil de fleste tekstiler bli elektrostatisk ladet. Dette kan motvirkes ved å tilsette skyllemiddel med antistatisk innhold. Dette må blandes ut med vann, og deretter strykes med en godt vridd klut over stoffet.

Det er en kjensgjerning at møbeltekstiler bør beskyttes mot direkte sollys, da alle stoffer i større eller mindre grad blekes ved eksponering av sollys. En tommelfingerregel er at naturfibre og mørke farger er mer utsatt enn syntetiske fibre og lyse farger. Et godt tips er å bruke markiser eller annen solavskjerming.

Impregnering av møbeltekstiler anbefales, da dette vil øke levetiden og gjøre flekkfjerning og vedlikehold enklere. Vær oppmerksom på at impregnering kan påvirke stoffets farge og tekstur.

 

Flekkfjerning

Dersom du er uheldig og søler på et møbelstoff, fjern alle rester/fuktighet umiddelbart. Bruk tørkerull for å suge opp så mye væske som mulig. Vask forsiktig mens flekken er fersk, med f.eks. Milo eller annen mild såpe. Gni aldri hardt på stoffet ved støvsuging og flekkrens, da dette kan føre til nupping og fargeforandringer. All flekkfjerning gjøres på eget ansvar.